Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.
Na dziedzictwo danego kraju składają się nie tylko zabytki architektury, sztuki, walory naturalne czy ogólnie pojęta kultura, ale także tradycje kulinarne i typowe produkty regionalnej gastronomii, z którego słynie dany rejon. Poza jazdą na rowerze i innymi atrakcjami, staramy się przybliżać Państwu takie właśnie produkty w trakcie lokalnych degustacji. Jest to najlepszy sposób, aby poznać słynne regionalne trunki czy kulinaria i przez to zasmakować w znakomitych lokalnych recepturach.
Podczas wizyty nad włoskim jeziorem Garda zaprosimy Państwa do winnicy, gdzie spróbujemy tamtejszego wina oraz do fabryki i muzeum oliwy, gdzie również skosztujemy wytwarzanych tam produktów. Podobne atrakcje kulinarne zaplanowaliśmy także na chorwackim półwyspie Istria. Odwiedziny w winnicy wraz z degustacją lokalnego wina czekają na Państwa również w trakcie wypraw rowerowych: Toskania – Umbria oraz w Egerze na szlaku Słowacja – Węgry. Nie zapomnieliśmy też o degustacji w jednej z uznanych winiarni na Majorce. W Albańskim Durres spróbujemy lokalnej brandy. Z kolei w Czechach nie mogło zabraknąć zwiedzania browarów Prazdroj i Budvar połączonego z konsumpcją wytwarzanych tam piw.
Kulinarne ciekawostki czekają na naszych rowerzystów w Dalmacji, gdzie zaplanowaliśmy chorwacką ucztę regionalną z serem, szynką, bekonem, chlebem i winem. Prawdzie bogactwo smaków to Tyrol Południowy - będziemy się rozkoszować tutejszymi winami, serami i piwem.