Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.
Program, jaki przygotowaliśmy na dzisiaj pozwoli poznać najpiękniejsze przyrodnicze atrakcje Dalmacji oraz zgłębić kulinarne tradycje regionu. Po śniadaniu wyruszymy do miejscowości Skradin, która jest doskonałym miejscem startowym dla odwiedzających Park Narodowy Krka. Odpływają stąd łodzie w kierunku parku, którego największą atrakcją są jeziora i wodospady, tworzące się w biegu rzeki Krka i Čikola. Najpiękniejsze kaskady to „Skradinski buk”, pod którą możliwa jest kąpiel oraz „Roški Slap”. Oferta parku obejmuje m.in. prezentacje, ścieżki edukacyjne, obserwacje wielu gatunków roślin i zwierząt, czy rejs na wysepkę Visovac z XV-wiecznym klasztorem Franciszkanów.
Po wizycie w parku udamy się w kierunku historycznej miejscowości Drniš. Nad miasteczkiem góruje dawna turecka twierdza, a okoliczny krasowy krajobraz urzeka surowością. Tutejsi mieszkańcy kultywują obyczaje charakterystyczne dla miejscowości w głębi lądu, zajmują się głównie uprawą winogron oraz wytwarzają doskonałe produkty spożywcze.
W sąsiadującej z Drniš osadzie Pakovo Selo znajduje się jedyny w Chorwacji park etnograficzny „Etnoland Dalmati”. Z przyjemnością udamy się do niego, aby spróbować znakomitych regionalnych specjałów - szynki wędzonej „Pršut”, sera bekonu, chleba i domowego wina. „Etnoland Dalmati” uznany jest za najlepszą atrakcję turystyczną w Chorwacji kontynentalnej. Na 15 tys. m2 prezentuje wygląd dalmatyńskiej osady z głębi lądu, ukazuje rzemiosło, zwyczaje mieszkańców, ich stroje, tańce i muzykę. Po degustacji wyruszymy na rowerach w kierunku naszego hotelu.