Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.
Słowacja to kierunek narciarski, który z każdym rokiem zdobywa coraz większą popularność wśród polskich narciarzy. Bliskie położenie jest bardzo istotnym atutem słowackich ośrodków narciarskich, ale zdecydowanie nie jedynym. Nowoczesne centra narciarskie po słowackiej stronie Tatr dysponują znakomitą infrastrukturą a specyficzny mikroklimat gwarantuje dobre warunki narciarskie do końca marca.
W regionach górskich na Słowacji przygotowano dla miłośników nart i snowboardu 36 nowoczesnych ośrodków narciarskich, które udostępniają narciarzom 350 km tras zjazdowych i 600 km tras biegowych, które obsługuje 1000 wyciągów narciarskich. Gdy dodamy do tego świetne przygotowanie tras, znakomicie wyposażone snowparki dla miłośników snowboardu, liczne szkoły i szkółki narciarskie oraz wypożyczalnie sprzętu narciarskiego to porównania do alpejskich stoków i reklamy typu "alpejska strona Tatr" nie będą już dziwiły.
Najbardziej znane ośrodki Słowacji to Jasna Chopok oraz Tatrzańska Łomnica. Jasna Chopok to znakomita arena narciarska, która dzięki licznym inwestycjom realizowanym w ostatnich latach jest obecnie nie tylko największym ale i najbardziej popularnym słowackim ośrodkiem sportów zimowych. Dużym zainteresowaniem wśród Polaków cieszy się również Tatrzańska Łomnica - ośrodek narciarski położony u stóp Łomnickiego Szczytu i w niedalekiej odległości od polskiej granicy, który jest idealnym połączeniem nowoczesnej infrastruktury z prawdziwą góralską gościnnością.
Słowację warto też na nowo odkryć kulinarnie. Fakt, że na słowackie smaki wpływ miały kuchnie węgierska, turecka oraz polska powinien sprawić, że tutejsze smakołyki powinny zadowolić podniebienia polskich turystów. Po szusach w śniegu znakomite na szybkie rozgrzanie będą najbardziej popularne słowackie polevki, czyli zupa czosnkowa z żółtym serem oraz cebulowa. Warto również spróbować aromatycznego, kotlikowego gulaszu z knedlikami, ziemniaczanych kluseczek z bryndzą i słoniną podawanych ze słodką i kwaśną śmietaną oraz koniecznie słynny wyprażany syr, którego nie da się po prostu nie lubić. Kultowym napojem na Słowcji będzie oczywiście słynne piwo Złoty Bażant, niemniej miłośnicy wina powinni też znaleźć coś dla siebie, np. bardzo dobre wino Frankovka Modra.